fbpx

SEVEN 07.11.2021.

Od drevnih Arijevaca i Vavilonaca, preko Hindusa, Japanaca i Persijanaca, pa sve do Jevreja, hrišćana i muslimana, praktično ne postoji ni jedna jedina kultura u kojoj broj sedam ne igra kosmički važnu ulogu, niti postoji religija u kojoj broj sedam nije pozitivan, sveti broj.

Mi smo odlučili da iskoristimo snagu broja sedam.

Svakog meseca ga uparujemo sa jelovnikom od sedam sledova. Pažljivo biramo namirnice, način pripreme i kombinaciju ukusa. Vina su birana od strane našeg glavnog somelijera i menadžera Nemanje Papića, baš tako da pričaju priču proizvođača, sorte, regiona ili mikrolokaliteta. Naravno, najbitnija stavka u biranju vina je njegovo slaganje sa hranom, a nakon toga dolazi priča koja stoji iza svake etikete.

Svakog sedmog u mesecu, sedam puta godišnje, u sedam časova i uz sedam jela, očekujemo da se i Vi dobro zabavite, pošto mi definitivno hoćemo.

Premijera novog filma o agentu 007 odličan je povod da započnemo sa večerama koje u vezi sa brojem sedam. Opšte je poznato da je James Bond, pored svoje tajanstvenosti, prepoznatljiv i kao poznavalac pića istančanog ukusa. Upravo zbog toga smo se odlučili da prva večera bude u znaku James Bonda-a, a odatle i provlačenje njegovog omiljenog šampanjca „Bollinger” kroz celu večeru.
Šampanjci su svuda u svetu, nažalost, prihvaćeni kao vina kojima se započinje obrok ili nešto slavi. Kod šampanjaca, kao i kod mirnih vina, postoje različiti stilovi. Upravo zbog svoje različite stilistike, šampanjci su jedina vina koja mogu da se konzumiraju u bilo koje doba dana i uz bilo koju vrstu hrane. Jednostavnije rečeno, šampanjac je vino koje može da prati i jednostavnija predjela, ali i strukturnija i teža mesa. Uzimajući to u obzir, previše gubimo ograničavajući šampanjce samo na proslave ili ih koristeći samo kao aperitiv.
„Bollinger” je s pravom omiljeno vino James Bond-a. Ova vina su puna i karakterna, a
stilski su drugačija od većine drugih šampanjaca. Jedina je „champagne” kuća koja svoja vina odležava u bocama od 1,5l i za vreme tog odležavanja koristi plutani, a ne krunski zatvarač (u nekom od sledećih tekstova ćemo objasniti šta to znači).
Zbog novog filma o agentu 007, „Bollinger” je na tržište izbacio posebnu liniju vina 007,
koja će biti premijerno poslužena upravo na „SEVEN večeri”.

Za više informacija o „James Bond SEVEN večeri” možete otići na link ka sajtu ili nas kontaktirati na: nemanja.papic@mioristorante.co.rs

Kao i svakog sedmog u mesecu, tako i za ovu SEVEN večeru imamo tematiku koja ljudima mami osmeh (pogotovu onima koji piju vina). Za ovu SEVEN večeru smo za temu izabrali jednu svetski poznatu, vinsku
regiju, Toskanu.

Toskana, regija poznata širom sveta po kvalitetnim i prepoznatljivim vinima. Toliko je popularna kao vinska destinacija, da se uz odlazak u Toscanu podrazumeva da ćete obići neku vinariju ili barem kupiti bocu vina.Za Toskanu se uglavnom vezuje tradicija, koju najviše čini “sangiovese“ i sve što ide uz
njega…“Chianti“, „Brunello di Montalcino“… Mi smo se odlučili da SEVEN večeru posvetimo vizionarima koji za ime Toskane žele da vežu neku svoju filozofiju i verovanje, koji odudaraju od tipične toskanske tradicije. Nekima je i uspelo da od revolucionara i vizionara, dođu do ikone i postanu neodvojivi deo priče o Toskani.

Paolo Cerrini je mali proizvođač iz oblasti “Vicchio di Mugello” iz Toskane. Mesto koje je izabrao za sadnju vinograda nikada ranije nije bilo poznato po vinogradarstvu, a sorte koje je izabrao su daleko od toskanske tradicije…pinot noir, chardonnay i sauvignon blanc. Kao zlatar po profesiji i u vinogradu nastoji da kroz vino pokaže svoju umetničku stranu.

Bibi Graetz je čovek koji je prihvaćen kao jedan od najtalentovanijih i najinteresantnijih vinara Italije. Potiče iz umetničke porodice, koja pre njega nije imala dodira sa proizvodnjom vina, ali se po tradiciji i sam školovao za umetnika. Međutim, krajem devedesetih se upušta u eksperimentisanje sa pravljenjem vina i početkom novog milenijuma osniva svoju vinariju. Ne vodi se regulativama i svaka etiketa je van svih italijanskih zakonskih normi koje štite tradiciju Toskane. Bibi se opredelio da umetnički gradi sopstvenu prepoznatljivost.
“Montevertine” je imanje koje je šezdesetih godina kupio Serđo Maneti. “Le Pergole Torte” je 1977.bilo prvo vino koje je Serđo, u srcu “Chianti” regije, pravio od 100% “sangiovese”-a, dok su ostali svoja vina mešali sa drugim crnim i belim sortama, što je tada bilo po italijanskom zakonu za “Chianti” regiju.

Danas je “Montevertine” jedno od sinonima Toskane. Sassicaia je vino o kome ne treba mnogo pričati. Kada je počelo da se proizvodi u Toskani je dočekano “na nož”. Niko mu nije pridavao značaj, pošto je upoređivano sa lokalnim “sangiovese”-om. Zbog toga se
pilo samo u okviru porodice i prijatelja. To je trajalo od 1948. do 1967., da bi se 1968. dogodila prva komercijalna berba za vino koje će izaći na tržište 1971. Decenijama je Sassicaia prodavana kao stono vino, da bi danas imala svoju apelaciju i bila svrstana među najbolja vina sveta.

Mesta na večeri su ograničena.
Nemanja Papić