fbpx

Prokupac, šta reći, a ne zaplakati (od sreće) 🙂

14. oktobar, „Dan prokupca”pokrenut je od strane dvojice entuzijasta, Igora Lukovića i Tomislava Ivanovića. Vremenom je postao opšte prihvaćena manifestacija u kojoj svi rado učestvuju i koja je prisutna i van naših prostora. Za prokupac se može reći da je bio kao ružno pače kojeg su se klonili, ali sada, već par godina, predstavlja prelepog labuda kojem se svi dive i čekaju da vide koliko će još da se prolepša.

Sinonim je za Župu aleksandrovačku, gde se neguje generacijama, a pre II svetskog rata bio je zastupljen na prostoru cele Srbije. One starije generacije u Župi su ga sačuvale, a nove su se potrudile da ga uzdignu i učine da danas imamo više različitih stilova prokupca u kojima možemo da uživamo.
U želji da se pridružimo slavlju koje zaslužuje prokupac, odlučili smo da pažnju poklonimo, nadamo se, novoj lokomotivi Župe aleksandrovačke, gospodinu Radovanu Đorđeviću, doktoru biotehničkih nauka.
Vina koja gospodin Radovan pravi su karakterna i jedinstvena, pre svega zbog toga što dolaze iz vinograda sa zasada koji su pozicionirani na najvišim nadmorskim visinama Župe.

Etiketa „Radovan 100%”, koja se nalazi u našoj ponudi vina na čašu, za berbu 2015. dobila je pohvalu od strane Kerolajn Gilbi, nosioca titule „Master of Wine”, za jedno od najboljih vina bivših jugoslovenskih republika.

Od 19. 10. 2021. do 24. 10. 2021. u našoj ponudi možete pronaći paket uparivanja Mio burgera i čaše Radovan 100% prokupca. Mio Burger se sastoji od buša govedine, hrskavog gvanćale, taleđo sira, džema od luka, džema od radiča i majoneza sa tartufima. Najčešće preporučujemo burgere pravljene od „vicciola” govedine, ali smo se ovoga puta odlučili da ponudimo burger od buša govedine i da na taj način damo lokalni pečat samom uparivanju.

U nadi da ćete želeti da probate ono što smo mi već utvrdili da se slaže, čekamo Vas u Mio Ristorante e Caffè.

Nemanja Papić